subota, 25. siječnja 2014.

Upozoravaju: Energetska pića su za tijelo štetna poput droga

Popiju li se brzo, stvaraju sličan osjećaj koji se javlja nakon uzimanja droge te mogu prouzročiti i napadaj, a za to je odgovorna velika količina šećera i kofeina u njima

Upozoravaju: Energetska pića su za tijelo štetna poput droga
Energetska pića ne bi trebali piti mlađi od 16 godina

Energetska pića poput Red Bulla su opasna za zdravlje djece i trebalo bi zabraniti njihovo pijenje u školi, tvrdi zdravstveni savjetnik britanske vlade John Vincent. Limenke od 500 ml energetskog pića sadrže oko 13 žličica šećera te oko 160 mg kofeina, što je otprilike jednaka količina kao u četiri limenke Coca-Cole, piše Daily Mail.
U Velikoj Britaniji proizvođači i prodavači dobrovoljno ne prodaju energetska pića mlađima od 16 godina, dok u Hrvatskoj ne postoji sličan dogovor ili zakon koji bi spriječio njihovu prodaju maloljetnicima.
- Energetska su pića djelotvorno drugi oblik droge te imaju iznimno štetan učinak na sposobnost koncentracije te posljedica na zdravlje - ističe John Vincent.
Velik broj djece primijetio je osjećaj mučnine, ubrzanog lupanja srca i vrtoglavice nakon pijenja takvih pića, a glasnogovornik britanske Agencije za standarde hrane i lijekova dodaje kako pijenje energetskih pića može izazvati kratkoročne posljedice poput povećane razdražljivosti, nervoze i tjeskobe te se svakako ne preporučuju djeci.
Prema studiji tvrtke Nielsen iz 2011. g., popularnost energetskih pića u Hrvatskoj u stalnom je porastu te se godišnje proda oko 1,2 milijuna litara.
Nedavno je Kelly Osbourne priznala kako je zbog svoje ovisnosti o energetskim pićima nekoliko puta padala u nesvijest, a liječnici su joj rekli da zbog toga ima visok tlak, aritmiju te vrtoglavice, zbog čega su već sumnjali da boluje od epilepsije.

0 komentari:

Objavi komentar

Zabranjeno reklamiranje drugih stranica u komentarima bez odobrenja. Hvala na razumijevanju.