ponedjeljak, 27. siječnja 2014.

Peršun- jedna od najzdravijih biljaka na svijetu

Studije pokazuju da miristicin, tvar u eteričnom ulju peršina inhibira stvaranje tumora (posebno u plućima) i aktivira enzim glutation-S-transferazu, koji pomaže da se molekule glutationa bore protiv oksidiranih molekula. Miristicin može neutralizirati i karcinogene tvari kao što su benzopiren iz dima duhana. Peršun je dobar i u prevenciji raka debelog crijeva i prostate
Peršun- jedna od najzdravijih biljaka na svijetu
Pogledajte šest razloga zašto i male količine peršuna ne samo da poboljšavaju okus hrani već i vrlo pozitivno utječu na vaše zdravlje: 
Protiv raka
Studije pokazuju da miristicin, tvar u eteričnom ulju peršina inhibira stvaranje tumora (posebno u plućima) i aktivira enzim glutation-S-transferazu, koji pomaže da se molekule glutationa bore protiv oksidiranih molekula. Miristicin može neutralizirati i karcinogene tvari kao što su benzopiren iz dima duhana. Peršun je dobar i u prevenciji raka debelog crijeva i prostate.
Antioksidansi
Peršun je bogat antioksidansima među kojima je i luteolin, flavonoid koji uništava slobodne radikale koji stvaraju oksidativni stres u stanicama. Luteolin potiče i metabolizam ugljikohidrata, a djeluje i kao protuupalno sredstvo. Uz sve to treba znati i da samo dvije žlice peršuna sadrže 16% potrebne dnevne doze vitamina C i preko 12% potrebne dnevne doze vitamina A - dva jaka antioksidansa.
Protuupalno djelovanje
Osim luteolina, i vitamin C iz peršuna služi kao jako protuupalno sredstvo. Konzumira li se redovno, bori se protiv upalnih bolesti kao što je osteoartritis (degeneracija zglobne hrskavice i pripadajuće kosti) i reumatoidni artritis (bolest koja izaziva upalu zglobova).
Zdrav imunološki sustav
Vitamin C i vitamin A pronađeni u peršunu jačaju imunitet na razne načine. Vitamin C je potreban za kolagen, strukturni protein iz vezivnog tkiva. Važni vitamin će pospješiti zacjeljivanje rana i poboljšati zdravlje kostiju i zuba. S druge strane, vitamin A, jača ulazne otvore tj. sluznice očiju, respiratorni, urinarni i crijevni trakt. Osim toga, limfociti ili bijele krvne stanice koje se bore protiv infekcija ovise o vitaminu A.
Zdravo srce i krvotok
Folati (vitamin B9) iz peršuna pretvara opasne homocisteine u krvi u molekule koje ne štete krvotoku. Zato će redovno posipanje peršuna u jelo pomoći u prevenciji cirkulacijskih bolesti poput srčanog i moždanog udara te ateroskleroze.
Jake kosti
Dvije  kašike peršuna sadrže čak 153% dnevne doze vitamina K, koji je nužan za sintezu osteokalcina, proteina koji jača koštani sastav. Vitamin K sprečava i nakupljanje kalcija u tkivu koje može dovesti do ateroskleroze i drugih cirkulacijskih bolesti.
Jaki živci
Vitamin K iz peršuna nužan je za sintezu sfingolipida, masnoće koja je potrebna za održavanje mijelinske ovojnice oko nerva, što znači da je peršun koristan za cjelokupni živčani sistem. 

0 komentari:

Objavi komentar

Zabranjeno reklamiranje drugih stranica u komentarima bez odobrenja. Hvala na razumijevanju.