četvrtak, 30. siječnja 2014.

Multivitamini mogu povećati rizik od pobačaja za 30 posto?

Iako se i dalje savjetuje uzimati folnu kiselinu u trudnoći, stručnjaci upozoravaju na povezanost uzimanja multivitamina prije začeća i spontanog pobačaja, osobito vitamina A

Multivitamini mogu povećati rizik od pobačaja za 30 posto?
Ako se uzimaju do šest tjedana prije začeća, multivitamini koji bi trebali povećati plodnost žene, mogu zapravo povisiti rizik od spontanog pobačaja za 32 posto, pokazala je zajednička studija znanstvenika s danskog Sveučilišta Aarhus i američkog Sveučilišta Pittsburgh.
Ironično, milijuni žena diljem svijeta uzimaju nadomjeske prehrani kako bi povećale zalihe vitamina i minerala u tijelu te tako povećale šanse za začeće i pritom su uvjerene kako je to bezopasno. Dok se uzimanje folne kiseline preporučuje u trudnoći, postoji poveznica između uzimanja multivitamina prije začeća i većeg rizika od pobačaja, piše Daily Mail.
Osobito je opasan vitamin A, koji se osim u dodacima prehrani može naći u brojnim kremama i kozmetičkim preparatima. Autori studije objašnjavaju da su potrebna daljnja istraživanja na tu temu, a u međuvremenu da se žene prije uzimanja multivitamina posavjetuju sa svojim liječnikom.

0 komentari:

Objavi komentar

Zabranjeno reklamiranje drugih stranica u komentarima bez odobrenja. Hvala na razumijevanju.