petak, 24. siječnja 2014.

Dojenje održava tlak majki niskim

Dojenje održava tlak majki niskim
   Istraživači tvrde kako njihovo otkriće nije dokazalo da je dojenje glavni razlog za zdraviji tlak nego se samo može pridodati velikom broju istraživanja koja su ustanovila mnoge dobrobiti dojenja ne samo za bebe nego i za majke
Majke koje doje svoje bebe šest mjeseci zaštićenije su od razvijanja hipertenzije kasnije u životu.

Istraživači tvrde kako njihovo otkriće nije dokazalo da je dojenje glavni razlog za zdraviji tlak nego se samo može pridodati velikom broju istraživanja koja su ustanovila mnoge dobrobiti dojenja ne samo za bebe nego i za majke.

Općenito govoreći, liječnici preporučuju svježim majkama dojenje prvih šest mjeseci bebina života, a sljedećih pola godine kombinaciju dojenja i krute hrane.

Smatraju kako dojenjem mogu zaštititi djecu od određenih tegoba: ono je važna javnozdravstvena strategija kojom se sprečavaju dječija i majčina oboljenja i mortalitet beba.
Naime, majčino mlijeko sadrži optimalne hranjive sastojke potrebne u prvim mjesecima života te smanjuje rizik od akutnih i hroničnih dječijih bolesti. Tako, majčino mlijeko ojačava bebin imunitet, smanjuje opasnost od astme, gastroenteritisa i ekcema, osigurava pravilan razvoj čeljusti, smanjuje rizik od iznenadne dojenačke smrti, šećerne bolesti, bolesti srca, visokog tlaka itd.

Osim što majkama pomaže lakše skinuti trudničke kilograme, dojenje ih može zaštititi od hipertenzije kasnije u životu, dijabetesa te povišenog holesterola.

Istraživači Univerziteta Sjeverne Karoline su proučavali 56.000 majki. Žene koje su dojile barem šest mjeseci bile su manje sklone razvijanju hipertenzije 14 godina poslije u odnosu na majke koje su svoje bebe hranile na bočicu.

Nakon što su u obzir uzeli faktore poput prehrane, tjelovježbe ili navike pušenja, istraživači su zaključili kako su ispitanice koje nisu dojile ili su pak dojile samo tri mjeseca 25 posto sklonije razvijanju hipertenzije nego žene koje su dojile godinu dana.

S jedne strane, moguće je da je neki drugi faktor osim dojenja doprinjeo zaštiti od povišenog tlaka. Jednako tako, moguće je i da je ova povezanost između majke i djeteta uticala na žene. Naime, studije su pokazale kako hormon oskitocin, koji se otpušta za vrijeme dojenja, dugotrajno utiče na krvni tlak žena.

0 komentari:

Objavi komentar

Zabranjeno reklamiranje drugih stranica u komentarima bez odobrenja. Hvala na razumijevanju.