utorak, 28. siječnja 2014.

Definitivno najgore vrijeme za večeru

Krenete li na spavanje odmah nakon večere, rizik da ćete doživjeti moždani udar povećava se za čak 66 posto! Pričekajte zato barem sat vremena, pa tek onda legnite.

Definitivno najgore vrijeme za večeru
Na Medicinskom fakultetu u Ionnini, Grčka, proučavali su 500 osoba od kojih je polovina imala moždani udar, a druga polovina akutni koronarni sindrom (česti oblik srčanih bolesti sa smanjenim dotokom krvi u srce zbog začepljenih arterija). 

Ispitanike su podijelili u dvije grupe. One koji su pričekali 60 do 70 minuta nakon večere, te su zatim išli na počinak, i one koji su odmah išli spavati. U drugoj su grupi ljudi imali 66 posto veću šansu dobiti moždani udar. Osobe koje su pričekale između 70 i 120 minuta, bile su 76 posto zaštićenije. 

Rizici od drugih bolesti


Osim toga, legnete li sat vremena nakon večere, mogli biste imati i manji rizik od akutnog koronarnog sindroma. 

Mali vremenski razmak između večere i počinka povezan je i s višim rizikom od gastroezofagusnog refluksa, koji je pak povezan s apnejom u snu – faktorom rizika za moždani udar. S druge strane, američki stručnjaci imaju drugačije viđenje pozadine ovih rezultata. 

'Kada jedemo, promijeni se razina šećera u krvi, razina kolesterola, kao i cirkulacija. Sve ove privremene promjene mogu utjecati na rizik od moždanog udara. Dok je ova studija uključila relativno mali broj pacijenata, vrijeme koje prođe između večere i počinka je nešto što moramo dalje proučiti. Za sada zapamtite, vaša je majka bila u pravu', zaključio je dr. David Holmes, profesor medicine Klinike Mayo, koji je komentirao grčku studiju. 

0 komentari:

Objavi komentar

Zabranjeno reklamiranje drugih stranica u komentarima bez odobrenja. Hvala na razumijevanju.