četvrtak, 12. prosinca 2013.

Upala slijepog crijeva – Narodno liječenje

slijepo crijevo

Kod upale slijepog crijeva osjeća se bodac s desne strane u trbuhu, osobito kada se desnom nogom makne; dalje se pati od mučnine. Dolazi od neuredne stolice, naslaga tvrde izmetine, ili kada se proguta koštica od naranče, limuna, trešnje, šiljaste koštice, a i dlaka od četkice za zube, te zbog neopreznog stavljanja igle u usta i nahlade zbog čega dolazi do upale i gnojenja sluznice u crijevima.

Kada se oćuti takva bol, treba odmah uzeti do četvrt litre čistog ulja. Tko ne može piti ulje, neka rukom stisne nos, lako će ga uzeti i odmah neka proguta žlicu soka od limuna da očisti usta. Bolesniku treba dati i 2-3 klizme uzastopce s mlakom vodom i malo sapuna. Ako nema temperature, treba na trbuh stavljati tople obloge od octa i vode, ili kuhanog lanenog sjemena i mijenjati ih svakih 20 minuta, dok bol ne umine. Ne prijaju li bolesniku topli oblozi, stavljaju mu se hladni od ilovače razmućene s octom i vodom.
Ti hladni oblozi stavljaju se bolesniku i onda kada temperaturu ima. Isprva, dan-dva, mijenjaju se čim postanu vrući, a kasnije se po 2 sata ostavljaju. Svaki dan dati bolesniku 4-6 žlica ulja i svaki sat po žlicu čaja od 6 grama cvijeta od crnog trna (Prunus spinosa L), 6 grama krkavine (Rhamnus frangula L), 6 g kantarije (Erythraea Centaur Pers.), kadulje 6 grama (Salvia officinalis L) i 4 mala žlica samljevenog kumina (Carum carvi) u litru vode, kipućom vodom preliti i 10 minuta kuhati, procijediti i pridodati 3 žlice meda i ponovno dobro prokuhati.
Nakon 3 dana promijeniti čaj, i to uzeti 10 g lišća od kupine (Rubus fruticocus) i pola grama praška od aloja (Aloe vulgaris Lam) na pola litre vode, vrućom vodom preliti i prokuhati. Toga čaja daje se svako dva sata po jedna žlica, i to toplog, dva dana, a onda se opet uzima prvi čaj. Na noge treba stavljati tople obloge, vruć crijep ili vruće boce (boce se napune vrućom vodom).
Prva 3-4 dana osim ulja i čaja ne treba ništa za jelo dati, a poslije pomalo mlijeka i pasirane juhe od ječma ili riže. Bolesnik mora mirno ležati osam do četrnaest dana i strogu dijetu držati.

0 komentari:

Objavi komentar

Zabranjeno reklamiranje drugih stranica u komentarima bez odobrenja. Hvala na razumijevanju.