nedjelja, 8. rujna 2013.

Sve dobrobiti manga


Mango se već stoljećima rabi kao hrana i lijek.
U medicini unani, mango se tradicionalno koristi za čišćenje od toksina, protiv anemije i kao lijek za bolesti živčanog sustava.
Ayurvedska medicina rabi osušene cvjetove manga za liječenje dijareje, dizenterije i infekcija urinarnog trakta.
Plod, lišće, korijen, kora, čak i sjeme manga sadrže vrijedne nutrijente, posebice fenole i flavonoide.
Zbog bogatstva antioksidanata, mango zauzima visok položaj na ORAC ljestvici.
Ovo egzotično supervoće bogato je vitaminima A, B kompleksom (pogotovo B6), C, E i beta karotenom, od kojeg organizam stvara vitamin A.
Može se pohvaliti i aminokiselinama, kalcijem, željezom, magnezijem, kalijem i drugim vrijednim sastojcima koji pomažu u održavanju dobrog zdravlja i izgleda.
Danas mango možete kupiti u skoro svakoj većoj trgovini, pa ne postoji razlog da si ponekad ne priuštite ovo nevjerojatno ukusno i ljekovito voće.


Ljekovita svojstva manga


Dobrobiti manga do sad nisu bile dovoljno poznate u našim krajevima, no sve više se priča o njegovim ljekovitim svojstvima.
Istraživanja potvrđuju da je zbog bogatstva nutrijenata, mango učinkovit kod mnogih bolesti, a sav ljekovit potencijal ovog voća znanstvenici tek još trebaju razotkriti.
Dosadašnjim istraživanjima potvrđeno je blagotvorno djelovanje manga na probavu, bolesti srca i krvnih žila, karcinom, libido, anemiju i dijabetes.
Mango se koristi i za poboljšanje stanja problematične kože te čišćenje organizma.

Liječi bolesti krvožilnog sustava
Svježi mango sadrži cijeli niz antioksidanata, poput beta-karotena i vitamina C, te se zato smatra idealnom namirnicom za one koji trpe od bolesti krvožilnog sustava.
Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale, povećavaju prohodnost arterija te smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara.


Uklanja probavne tegobe
Mango je bogat dijetalnim vlaknima, zbog toga se preporučuje u slučaju usporene probave.
Ovo voće sadrži i probavne enzime koji smiruju želudac i pomažu kod povećanog lučenja želučane kiseline.


Sprječava rast stanica raka
Znanstvenici s američkog Instituta za agronomiju objavili su rezultate istraživanja koje je pokazalo da mango može spriječiti ili čak zaustaviti rast stanica raka.
Najbolji rezultati postignuti su kod raka dojke, prostate i probavnog trakta. Mango može zahvaliti ta svojstva fenolima i pektinu - topivom prehrambenom vlaknu. 
Bogat je i vitaminom C, koji štiti stanice od slobodnih radikala, smanjujući rizik od raka. Jedan plod sadrži oko 75 posto potrebne dnevne vrijednosti vitamina C.


Pomaže kod anemije
Zbog visokog udjela željeza, mango se preporučuje svima koji pate od anemije, a posebno trudnicama i ženama u menopauzi.
Trudnice, kojima su liječnici propisali dodatke prehrani sa željezom mogu dio svojih potreba za ovim elementom zadovoljiti jedući ukusni mango. 
Vitamin E u mangu igra važnu ulogu u sintezi spolnih hormona. Redovna konzumacija manga pomaže povećati libido.


Regulira visok krvni tlak
Svježi mango dobar je izvor kalija. Sto grama ploda posjeduje čak 156 mg ovog minerala.
Kalij igra važnu ulogu u prijenosu tjelesnih tekućina i radu srca te pomaže pri regulaciji visokog krvnog tlaka.


Čisti kožu i uklanja akne
Mango se može koristiti za čišćenje kože iznutra i izvana.
Konzumiranje manga ili njegovo nanošenje na lice kao prirodna maska pomažu pri čišćenju začepljenih pora i odstranjivanju prištića i akni.


Pomaže kod dijabetesa
I lišće manga ima ljekovita svojstva - pomaže u regulaciji razine inzulina u krvi. Neki ga smatraju najboljim prirodnim lijekom za dijabetes.
Prema tradicionalnom receptu, ostavite lišće manga da se namače u vodi preko noći. Ujutro odmah nakon ustajanja, popijte tekućinu na prazan želudac.
Plod manga ima nizak glikemijski indeks, pa konzumiranje tog ploda neće povećati vašu razinu šećera u krvi.


Mango u kulinarstvu


Ukusni mango s razlogom se naziva kraljem voća.
Plod manga iznimno je sočan, sladak i aromatičan. Popularan je u kulinarstvu kao dodatak desertima, sladoledima, voćnim salatama i koktelima.
Sezona svježeg manga proteže se od travnja do kolovoza. Međutim, u supermarketima mango, dovezen iz tropskih dijelova svijeta, dostupan je tijekom cijele godine.
Nedozreli mango možete čuvati na sobnoj temperaturi nekoliko dana, a zrele plodove spremite u hladnjak.
Mango možete kombinirati s drugim voćem u voćnoj salati, osvježavajućem soku ili shakeu.
Možete napraviti ukusni džem od manga, ili ga koristiti za pripremu umaka, sladoleda i kolača.
Nemojte bacati koru, jer je i ona jestiva i sadrži brojne hranjive tvari.


Rashlađujuća limunada od manga


Sastojci:
  • 3 manga
  • 300 g smeđeg šećera, meda ili agava sirupa
  • 2 litre hladne vode
  • 375 ml soka limuna

Priprema:
Zagrijte 250 ml vode i dodajte šećer da se otopi.
Očistite mango i narežite ga na sitnije komade. Zatim ga sameljite u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera.
Iscijedite limun i odstranite sjemenke.

U velikom bokalu promiješajte otopljeni šećer, preostalu vodu, izmiksani mango i sok limuna. Dodajte komadiće leda i odmah poslužite.

0 komentari:

Objavi komentar

Zabranjeno reklamiranje drugih stranica u komentarima bez odobrenja. Hvala na razumijevanju.