petak, 13. rujna 2013.

Boje za kosu i nastanak raka – Naučnici “spojili tačke”

Jeste li se ikada pitali, zašto Vas peče tjeme kada farbate svoju kosu? Šta je u njima tako agresivno?
Britanski naučnici upozoravaju da popularne boje za kosu koje koriste milioni žena sadrže niz hemikalija povezanih sa nastankom raka. Zdravstveni rizik je isti, neovisno od toga da li koristite boje za kosu za farbanje kod kuće kupljene u drogerijama ili trgovačkim centrima ili se farbate u frizerskom salonu.
Naučnici, koji su nedavno objavili svoje zaključke u uglednom časopisu Materials, upozoravaju da hemikalije koje se nalaze u trajnim bojama za kosu mogu reagirati sa duhanskim dimom i proizvesti jedan od najjačih kancerogenih spojeva nama poznat:  N- nitrosamini.

Istraživači su jednostavno „povezali tačke“

Zbog rasprostranjenosti upotrebe boja za kosu (više od jedne trećine žena i jedan od 10 muškaraca redovno boje kosu), istraživači imaju imperativ da adekvatno mjere i snime rizike vezane za ovu radnju.
Nije iznenađujuće da kozmetička industrija snažno osporava nalaze naučnika, koji su predstavljeni od istraživača kompanija pod nazivom Green Chemicals iz Leedsa (UK) , koji su vršili istraživanje o hemikalijama koje se koriste u bojama za kosu.
Nije bilo teško napraviti vezu između rezultata i nastanka raka.
U svojim nalazima, istraživači su identifikovali hemikalije koje se nazivaju sekundarni amini i koji se nalaze u svim trajnim bojama za kosu. Ovi spojevi su u stanju da prodru u kožu i ostaju u kosi sedmicama, mjesecima ili čak godinama nakon bojenja kose.
Tokom vremena, jedinjenja mogu reagirati s duhanskim dimom, ispušnim plinovima ili drugim spojevima iz zraka, čime se stvaraju  vrlo otrovne hemikalije poznate kao N- nitrosamini .
Poznato je da N- nitrosamini uzrokuju rak i zato i jesu zabranjeni  da se svjesno koriste kao sastojak u kozmetici. Ali istraživači tvrde da se oni mogu formirati u jednostavnoj hemijskoj reakciji kada boja za kosu dođe u dodir sa supstancama iz zraka (dim cigara, ispušnim plinovima itd).
U prošlosti, boje za kosu su povezivane sa nizom karcinoma, uključujući i tumor dojke , mjehura , jajnika i mozga, te su poznate da igraju ulogu u izazivanju leukemije.
Pored rizika od raka, naučnici su zabrinuti da sve veći broj ljudi postaje alergičan na sadržaj boja za kosu, koje ponekad razvijaju fatalne posljedice.
 Boje za kosu - alergijske reakcije 1
Reguliranje ove industrije vjerovatno će se pokazati problematičnim, ako ne i nemogućim : britanski zvaničnici procjenjuju da je prodaja farbi za kosu za kućnu upotrebu  dosegla oko ?321 milion godišnje i očekuje se da će samo rasti kao stanovništvo više stari.
Jedan od autora studije, prof David Lewis, koji je stručnjak za hemiju u kozmetici, je rekao da je više istraživanja potrebno da se u potpunosti izračuna rizik.
“U ovoj fazi ne možemo biti sigurni u iznos N – nitrosamina koji se formiraju u ovoj reakciji niti u nivo rizika koji ovi spojevi predstavljaju , ali je jasno da potencijalna opasnost postoji“, rekao je on za Daily Mail. U interesu sigurnosti potrošača, to je imperativ da se temeljito i nezavisno provede istraživanje i da se utvrdi nivo toksičnosti ovih jedinjenja i potencijalnih rizika.
Glasnogovornik kompanije Green Chemicals je izjavio da su sve do sada rezultati studija o opasnostima hemijskih reakcija između boja za kosu i elemenata u zraku bile ignorisane ili zataškavane.

Hemijske kompanije imaju interes u držanju ove studije u tajnosti

Ipak, proizvođači hemikalija priznaju mogućnost nastajanja kemijskih reakcija i da je to već odavno poznato.
Dr Emma Meredith, advokat asocijacije za estetiku , preparate za toalet i parfeme za Veliku Britaniju, rekla je da sadašnji zakon zabranjuje upotrebu sekundarnih amina u bilo kojem obliku.
Drugi smatraju da će kozmetičke kuće imati veliku korist ako ovakva istraživanja budu držana podalje od oka javnosti.
“Hemijske kompanije imaju ogroman interes u držanju ove studije u tajnosti “, izjavio je George Hammer za Daily Mail, vlasnik Urban Retreat u Harrods-u , najvećeg salona ljepote u Velikoj Britaniji.
Naučnici su objavili svoje nalaze u časopisu Materials.
U 2009, članak je otkrio da žene koje koriste boje za kosu više od devet puta godišnje imaju 60 posto veći rizik od nastanka raka krvi.
Godinu dana kasnije Evropska komisija je zabranila 22 boje za kosu koje izlažu korisnika riziku od nastajanja raka mjehura pri dugoročnoj upotrebi.

0 komentari:

Objavi komentar

Zabranjeno reklamiranje drugih stranica u komentarima bez odobrenja. Hvala na razumijevanju.