srijeda, 29. svibnja 2013.

Pu-erh čaj - kinesko tekuće blago

Učinci pu-erha u olakšavanju raznih zdravstvenih problema poznati su već stoljećima.
Volite li više piti čaj nego kavu?

Obožavate li one trenutke mira kad sa šalicom čaja u ruci sjednete uz knjigu i samo uživate?

Ako ste odgovorili pozitivno na oba pitanja, onda ste sigurno isprobali već razne vrste čaja poput zelenih, crnih ili bijelih čajeva, ali jedan vam je možda promakao.

Jeste li do sad isprobali čarobni čaj pu-erh?

Ovaj čaj, koji se tek nedavno probio na zapadno tržište, proglašen je jednim od velikih kineskih blaga i tko kod ga proba slaže se da je to priznanje dobio s razlogom.


Kaže se da po okusu nije sličan ni jednom drugom čaju u svijetu. Trebate ga samo jednom probati da se potpuno zaljubite u njega.

Pravim čajem pu–erh (ili pu'er) smatra se samo onaj koji dolazi iz kineske pokrajine Junan, koja je proglašena i čajnim krajem.

Listovi ovog čaja rastu i dobivaju se sa starih stabala čajevca koja rastu uz rijeku Lancang, a svako uzgajalište stvara posebnu vrstu lišća.


Okus u stotinu nijansi


Ovo se lišće nalazi u rasponu od čvrstog, koje niče na stabljikama kultiviranih biljaka, do vrlo cijenjenog mekanog srebrnog lišća ubranog s divljeg drveća, koje raste na obroncima na visini od 2000 metara.

Uzgajivači lišće beru i šalju u grad Pu'er, gdje svaki proizvođač obrađuje svoje lišće po nekom od starih recepata kako bi napravio jedinstven čaj. Zato pu-erh ima stotinu nijansi okusa.

Čaj je oduvijek bio veliko kinesko blago. No nakon što bi brojni istraživači okusili čaj, htjeli su da i njihovi zemljaci upoznaju sve blagodati koje pruža te su ga započeli izvoziti.
Postoje dvije verzije čaja pu-erh koje se razlikuju po načinu na koji se lišće obrađuje.

To su zelena ili šeng vrsta te oksidirana crna vrsta, odnosno šou. Zeleni pu-erh radi se već stoljećima, ali proces za crni pu-erh razvijen je 1973. godine.

I zelena i crna sorta slijede iste korake obrađivanja, no crna sorta zahtijeva dodatni korak, takozvano "kuhanje", kada se lišće skuplja na hrpu kako bi se olakšala fermentacija.

Nakon potpune obrade lišće obiju sorti se pohranjuje za proces starenja.

Pu-erh je pitak već nakon tri mjeseca, no tek nakon pet godina počinje razvijati svoj jedinstveni zreli okus.


Što stariji - to bolji


Čaj pu–erh prvenstveno je nastao zbog potrebe za napitkom koji se neće pokvariti na dugotrajnom putu prema odredištu.

Nakon što bi brod ili karavana napokon stigli u svoju državu, utvrdili su da se taj čaj zbogfermentacije zapravo poboljšava kako vrijeme prolazi. Tako je proces skladištenja čaja pu-erh postao praksa.

Shvatili su da je ovaj čaj kao i vino – što je stariji, to je bolji, a oni čajevi pu-erh koji dožive sto godina, smatraju se pravim kolekcionarskim primjerkom!

Blagodati ovog čaja ubrzo su otkrivene, pogotovo u onim državama koje su imale jednoličnu prehranu te posljedično probleme s probavom.

Konzumiranje pu-erha poboljšalo im je probavu i pružilo im važne hranjive tvari koje nisu bile dostupne u lokalnoj prehrani - i to sve po pristupačnoj cijeni.

U tim područjima svakodnevno konzumiranje pu-erha ostala je tradicija i do danas.


Zdravstvene blagodati


Pu-erh ne zovu bez razloga "zdravi čaj". Njegova ljekovita svojstva su zaprepašćujuća.

Naime, ovaj hladno fermentirani čaj sadrži obilje mikroorganizama važnih za našu crijevnu floru i imunitet.

Sadrži i brojne vitamine, poput vitamina B1, B2, C i E, te minerale kalij, magnezij, kalcij i željezo.

Istraživanja potvrđuju da pu-erh čaj...
  • smanjuje razinu kolesterola u krvi
  • poboljšava probavu
  • jača imunitet
  • pomaže kod žgaravice
  • regulira krvni tlak
  • stimulira cirkulaciju
  • štiti srce i krvne žile
  • potpomaže mršavljenju

Priča se i da osigurava dugovječnost ljudima koji ga redovito piju. Vrlo je prikladan za muškarce, jer povoljno djeluje na rad prostate.


Kako pripremiti pu-erh čaj


Čaj se priprema prema sljedećem receptu.

Zakuhajte vodu u čajniku. Prelijte 1 čajnu žličicu pu-erh čaja s 2.5 dl vode. Na jednu litru vode stavlja se 1 jušna žlica čaja.

Držite poklopljeno 2-5 minuta, a zatim procijedite.

Listiće čaja možete iskoristiti 4 do 5 puta.


Pu-erh čaj možete nabaviti u kućama čaja, a njegova cijena kreće se oko 60 kn za 100 grama, što je dostatno za od prilike 20 dana.

Ako do sada niste probali čaj pu–erh, uvjereni smo da ćete zbog njegovih brojnih blagodati uskoro pronaći put do najbliže trgovine čajevima koja prodaje ovo kinesko blago.

0 komentari:

Objavi komentar

Zabranjeno reklamiranje drugih stranica u komentarima bez odobrenja. Hvala na razumijevanju.